Várakozási engedélyek

Gyakori kérdések

Az alábbiakban az ügyfélszolgálatunkhoz érkezett leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat találja. Amennyiben további kérdése van kérjük forduljon a személyes ügyfélszolgálathoz.

Díjfizetés, automaták, engedélyek

Tudok parkolókártyával fizetni?

2012. január elsejével a Budapest I. Kerület területén található automatáknál Társaságunk elfogad parkolókártyát.

Parkolási dijtérkép

Az alábbi térképen a Budapest, I. kerületi parkolási zónákat, parkolási automatákat, mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket, valamint egyéb fontos információkat találhatja meg.

Jelmagyarázat:


P - parkolási automata, egérkattintásra az előugró ablakban az automata pontos helyét, mobilparkolási zónakódot, az órai parkolási díjat és a maximum várakozási időt is elolvashatja. Emellett megtalálja még az automata sorszámát is, mely annak meghibásodásakor, és a hiba bejelentésekor nyújt segítséget. 

i - fontos információ, egérkattintásra az előugró ablakban olvashat bővebben az adott helyszínről. 

Mozgáskorlátozott jel - a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket jelöli, egérkattintásra az előugró ablakban tájékozódhat a pontos címről, valamint a helyszínen lévő, jelzett parkolóhelyek számáról. 

Sárga autó - A parkolási zóna kezdetét jelzik. 

Lila autó - A parkolási zóna végét jelzik.
 

A kerületi parkolási zónákat különböző színekkel jelöltük. Amennyiben a zónán belül, a színezett területre kattint, előugró ablakban olvashat információkat az adott zónával kapcsolatban (várakozási díj, pótdíjak összege, behajtási és várakozási korlátozások, stb.).

A térkép tetején lévő sötét sávban, jobb szélen található jelre kattintva a térkép új lapon, teljes képernyős módban nyílik meg, így kényelmesebben böngészheti azt. A térkép bal oldalán található listában látható az összes elhelyezett jelzés, így azokat a lista jobb oldalán lévő gördítősávval könnyedén végignézheti.

Reméljük, jelen fejlesztésünk megelégedésére szolgál. Amennyiben olyan információra van szüksége, mely a lenti térképen nem található meg, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére.

 

 

Mit tegyek, ha rossz a parkolókártyám?

Parkoló kártyával kapcsolatos panasz, illetve meghibásodás esetén forduljon bizalommal a Budavári Kapu Kft. ügyfélszolgálati irodájához.

Mit tegyek, ha az automata, vagy nem fogadja el az érmét?

A 100 és 200 forintos érmék megsérülhetnek, szennyeződhetnek. Általában megoldódik a probléma, ha megtöröljük az érméket. Ha meghibásodott az automata, akkor a legközelebbi automatánál válthatja meg a jegyet. A hibát a gépen található telefonszámon jelezheti munkatársunknak.

Miért nem parkolhatok tovább, mint 3-4 óra ha kifizetem?

Mert jóval többen keresnek parkolóhelyet, mint amennyi a rendelkezésre álló közterületi várakozóhelyek száma. A várakozási díj mértéke és az időkorlát elősegíti a parkoló autók megfelelő forgását, e nélkül napközben már nem találnánk parkolóhelyet.

Miért nem lehet mindenhol ingyen parkolni?

Mivel az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt az autók száma a fővárosban, jóval többen keresnek parkolóhelyet, mint ahány közterületi várakozóhely áll a rendelkezésünkre. Ha mindenhol ingyen lehetne parkolni, képtelenség lenne parkolóhelyet találni. Már nemcsak a belváros telített, hanem a peremkerületek egyes részei is.

Mennyi időn belül kell jegyet váltanom? Van türelmi idő?

A jegyet a parkolás kezdetekor a legrövidebb időn belül meg kell váltani. Ha lejárt a parkolójegye, 5 illetve 15 percen belül új jegyet kell váltania. Előbbi arra az esetre vonatkozik, ha az egy óránál rövidebb időre fizette be a parkolási díjat, míg a 15 perces türelmi idő a hosszabb parkolási időre jogosító díjfizetés esetén érvényes. A vonatkozó jogszabály értelmében amennyiben a pótdíjazás és a parkolójegy vásárlása között nem telik el 5 percnél hosszabb idő, az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapos jogvesztő határidőn belül a Budavári Kapu Kft. ügyfélszolgálatán lehetősége van igazolni a parkolási díj befizetését.

Ki és mi alapján dönt a parkolási díjakról?

A várakozási díjakat a kerületi önkormányzatok javaslatai alapján a Fővárosi Közgyűlés rendelete határozza meg. A díjak övezetenként változnak a parkolóhelyek és a parkolóhelyet kereső autók arányától függően.

Kell-e fizetni, ha 15 percnél kevesebb van hátra az üzemidőből?

Igen. 15 percnyi parkolási díj a legkevesebb, amit az automatánál kifizethetünk, de ez nem azt jelenti, hogy 15 percnél rövidebb időre nem kell fizetnünk.

Hol tudok feltölthető parkolókártyát vásárolni?

Feltölthető parkolókártyát a Budavári Kapu Kft. ügyfélszolgálati irodáiban tud vásárolni.

Hol kaphatok számlát?

Az automatánál készpénzzel kifizetett parkolási díjról ügyfélszolgálati munkatársaink állíthatnak ki számlát, amelyet személyesen vagy postán tud átvenni. Ehhez az eredeti parkolási jegyet el kell juttatnia ügyfélszolgálati irodánkra, postán, vagy személyesen. 

Regisztráció nélküli mobilparkolás díjáról a mobilszolgáltató adhat számlát, így ezzel kapcsolatban keresse a Telenor, a T-Mobile, vagy a Vodafone ügyfélszolgálatát.

Hol érvényes érvényes a lakossági hozzájárulás?

A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat által kiadott lakossági hozzájárulások csak Budapest I. kerületében érvényesek - a Budai vár kivételével.

Hol érvényes érvényes a gazdasági hozzájárulás?

A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat által kiadott gazdasági hozzájárulások csak Budapest I. kerületében érvényesek - a Budai vár kivételével.

Hogyan tudok parkolójegyet váltani?

A parkolautomatánál készpénzzel, illetve parkolókártyával válthat parkolójegyet. Ha nincs Önnél készpénz, akkor mobiltelefonnal is kiegyenlítheti a várakozás díját. 

Pótdíj ügyek

Volt érvényes parkolójegyem, mégis megbüntettek. Miért?

A parkolójegyet úgy kell elhelyezni, közvetlenül az első szélvédő mögött, hogy jól látható és olvasható legyen. Ellenkező esetben munkatársunk nem tudja ellenőrizni az érvényességét.

Miért engem büntetnek, ha nem én használtam a gépkocsit?

A vonatkozó jogszabály értelmében a várakozási díj és pótdíj megfizetéséért a jármű üzembentartója felel, függetlenül attól, hogy a gépjárművet más személy használta. A jármű üzembetartója mentesül a várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha a jármű a díjfizetés nélkül történt várakozást megelőzően jogellenesen került ki a birtokából, és igazolja, hogy a jogellenességgel összefüggésben kezdeményezték a megfelelő hatóság eljárását.

Hogyan csökkenthető a büntetés?

A pótdíj mértékét a közúti közlekedésről szóló törvény határozza meg. A jogszabály szerint, ha 15 napon belül kiegyenlítjük a tartozást, akkor 41 órányi parkolási díj helyett csak 13 vagy 15 órányi díjat kell kifizetnünk pótdíjként, attól függően, hogy az adott zónában meddig tart a díjfizetési időszak.

Hogy tudom befizetni a pótdíjat?

A fizetési felszólítás mellett található csekken, rózsaszín csekken, banki átutalással a parkolókártyával az automatánál, valamint készpénzben az ügyfélszolgálatunkon. A befizetésről kapott igazolást el kell juttatnia ügyfélszolgálatunkra (az ügyfélszolgálaton történő befizetésre ez természetesen nem érvényes).

Felszólító levelet kaptam, pedig befizettem a pótdíjat.

A fizetési felszólításon szereplő tájékoztatás szerint a befizetést igazolni kell ügyfélszolgálatunkon. Az igazolást eljuttathatja a részünkre e-mailen, postán, vagy személyesen.

Akkor is megbüntetnek, ha műszaki hiba miatt kell leparkolnom?

Munkatársaink nem vizsgálhatják, hogy az autós milyen célból parkolt le, ezért a műszaki hiba nem mentesít a díjfizetés alól. A gépkocsit érdemes a legrövidebb időn belül elszállítani, hiszen a közterületi parkolás nem alkalmas gépjárműtárolásra.

 

 

 

Keresés az oldalon

Online Ügyfélszolgálat

Kérdése van? Intézze ügyit online! Az Online Ügyfélszolgálaton a leggyakrabban feltett kérdé-sekre azonnal választ kaphat. 

Parkolási díjtérkép

Budavári Kapu Kft. a Facebookon!

Kövesse a Budavári Kapu Kft-t a közösségi média oldalain is! Értesüljön első kézből a kerületi parkolással kapcsolatos hírekről információról.

 
Ön itt van: Kezdőoldal / Parkolás a Kerületben / Várakozási engedélyek / Gyakori kérdések